Gisteren was mijn huishouden klaar. Ik keek rond en zag even niets wat moest gebeuren. Ik kon natuurlijk best de ramen lappen, de koelkast schoonmaken, de gordijnen wassen en nog 1000 klusjes, maar ik had niets achterstalligs. Geen stapels vieze en schone was weg te werken, geen afwas, geen boodschappen, geen stapels onduidelijke papieren. Wc, douche en keuken schoon (min of meer dan), poezen, plantjes en visjes verzorgd, trappehuis van koffievlekken ontdaan (zoons lopen met kopjes koffie naar boven). Ik keek tevreden rond en kreeg een boost aan energie.

Ik heb een baan, zit in de gemeenteraad, ben voorzitter van een stichting en van een orkest en heb 1000 hobby’s. Druk genoeg dus. Bovendien ben ik niet zo’n huishoudelijk type, dus meestal zitten er wel koffievlekken op de trap, liggen er stapels vieze en schone was, en denk ik vele keren op een dag o ja de visjes, o ja de wc, o jee die plantjes laten hun blaadjes hangen, wow wat een wasgoed ligt er in het bad, och nou is het alweer vijf uur wat zal ik straks eten, bah de koelkast is leeg.

Hoe meer ik achter loop, des te minder energie heb ik om het achterstallige werk aan te pakken. Als het om me heen een chaos is, ga ik het liefst een boek lezen of TV kijken. Dan vind ik het moeilijk om op gang te komen; dan heb ik nergens zin in. Maar zo nu en dan ben ik bij, dan staart geen enkel achterstallig taakje me meer aan, is alles schoon en weggewerkt. Heerlijk! Dat geeft echt een kick en dan krijg ik juist steeds meer energie.

Dus gisteren heb ik in de tuin gewerkt (de motregen deerde me niets), tomaten, paprikas en sla gezaaid in de vensterbank, een kap genaaid (Etsy-bestelling), de schuur uitgemest, afval weggebracht naar het afvalstation, een boek gelezen over de bibliotheek van Bagdad in de 8ste eeuw en ’s avonds een vergadering voorgezeten.

Zo moet het zijn: je huis moet niet je energie opslurpen maar juist energie geven. Als je wanhopig rondkijkt waar te beginnen, als je al moedeloos wordt van het denken aan alles wat moet gebeuren, is het tijd om een dagje door te ploeteren.