In de Spits vandaag een groot stuk over de vele zwerfhonden in sommige buitenlandse steden. Geen Nederlands probleem, want blijkbaar worden hier zwerfhonden van de straat gehaald. En dan? Gaan ze dan naar een asiel, en wachten ze dan op een lief nieuw baasje? Is er nog wel wat te beginnen met een ex-zwerfhond?

In het artikel werd duidelijk gesteld dat je beter een dier uit een Nederlands asiel kunt opnemen dan een zwerfhond uit het buitenland. Eens. Nederlands dierenasiels zitten overvol, en die honden en katten willen ook wel een baasje.

Zo nu en dan houdt de overheid in een buitenlandse grote stad een grote opruiming onder lokale zwerfhonden: dan halen ze er in een keer duizenden van de straat en die doden ze dan. Dat vinden Nederlanders natuurlijk heel zielig. Totdat je zelf een keer in zo’n hongerige meute belandt en niet weet hoe je daar levend uit komt. Dan zie je dat zwerfhonden een serieus probleem is en dat de adoptie van die ene zwerfhond door iemand in Nederland echt geen verschil maakt. Nederlanders vinden het ook zielig als er ergens mensen straathonden opeten. Maar waarom niet? Waarom eet je geen hond maar wel varken?

Hier in Nederland hebben we misschien geen zwerfhondenprobleem maar wel teveel wilde ganzen. Daar hebben we last van dus gaan we er een half miljoen vergassen in het voorjaar. Dat is afgesproken in het Ganzenakkoord. Nu is dit akkoord weer tijdelijk afgeblazen omdat de PvdD en de Dierenbescherming hebben gevraagd om andere oplossingen te onderzoeken: de inzet van vossen en het minder aantrekkelijk maken van de weilanden voor de ganzen. Hmm. iets zegt me dat we straks een vossenprobleem hebben.

We verhaspelen elke dag honderdduizend eendagskuikens. Ook daar is weerstand tegen, en terecht. Een uitwas van onze vleesindustrie.

We hebben gewoon van alles veel te veel. Ik denk dat in veel samenlevingen de mensen bij zijn als er gratis vlees in de vorm van ganzen aan komt vliegen. Dat mensen dan massaal eieren gaan rapen en ganzen gaan jagen. En waarom niet? Waarom geven we eendagskuikens niet aan onze katten? Voor niets af te halen bij de slager?