biogasBiogasinstallaties zetten mest en groenafval om in gas: dat klinkt kansrijk voor Nederland, met veel te veel mest en veel groenafval. Eens waren er 150 bedrijfsvergisters in ons land, daarvan zijn er nog 100 over. 80 daarvan lijden verlies, 20 draaien quitte. Geen succesverhaal dus.

Bovendien lag de nieuwe technologie onder zware kritiek omdat hier in Nederland de helft van de grondstof uit mais bestond: dan zijn we gewoon voedselgewassen aan het verbranden. In Duitsland mocht er landbouwafval worden verwerkt, om een of andere duistere reden mag dat hier in Nederland niet. Inmiddels wordt er nu ook groenafval van de bloembollenteelt gebruikt: leliebollen, tulpenresten. Mooi, dat gaat de goede kant op.

Onderzoekers werken ook aan verbetering van het rendement (nu 38%) en wel door met de restwarmte (de 62%) bio-ethanol en algen te produceren. Bio-ethanol wordt gebruikt als brandstof maar ook als grondstof oa. in de chemische industrie. De algen dienen oa. als diervoer en de restanten kan je weer in de vergister gebruiken. Het rendement wordt zo 65 tot 70%.

Het is allemaal nog niet perfect, maar het gaat zeker de goede kant op. Laat ze maar knutselen, dit kan alleen maar beter worden.