Kan groene groei volgens de ASN-bank?


“Amsterdam is vijf keer groter dan een eeuw geleden, terwijl het aantal Amsterdammers niet is gegroeid. Waarom? Omdat elke Amsterdammer nu vijf keer zo groot woont. Nu waren de huisjes vroeger wel erg klein, maar vijf keer zoveel ruimte…”

Dit is een citaat uit een interview met Midas Dekkers in het blad van de ASN-bank: “We moeten af van dat waanzinnige groeidenken.”

“het gekke is dat iedereen – politieke partijen van links tot rechts, economen van alle gezindten, zelfs de milieubeweging – volstrekt in paniek is nu de economie even iets minder hard groeit. We geloven dat het en-en kan: groeien en tegelijkertijd een duurzame samenleving inrichten. Maar dat is onmogelijk.”

“Als we een paar stapjes terug doen is het probleem [van de obesogene samenleving] ook opgelost. Door weer “gewoner” te gaan leven: lopend je boodschappen doen, een beetje wroeten in je tuintje, zelf het gras knippen voor de konijnen, enzovoort. Een eenvoudiger, meer organische manier van leven.”

“De natuur heeft de grenzen aan haar groei al lang erkend. Ze bestaat niet voor niks drie miljard jaar. Maar de mens probeert die grens steeds verder op te rekken. Tot nu toe lukt dat aardig, maar het is zoals met een ballon. Mensen denken: natuurlijk kan die ballon nog groter, gewoon wat harder blazen. Maar op een keer zegt hij pats.”

Ik kan me hier goed in vinden. Opvallend vind ik dat de strekking van het artikel van de Rabobank (wat ik gisteren besprak) en dit toch hetzelfde is: groene groei kan niet. We moeten een stap terug doen om te verduurzamen. En dat is helemaal niet erg. Zoals Midas Dekkers zegt:

“Stel dat we door de crisis weer net zo arm worden als vijftien jaar geleden. Hoe erg is dat?”

Advertenties

4 Comments

  1. De bank moet eig.eerst maar bij zichzelf beginnen. Ze zijn ook niet duurzaam. (Bonussen, vastgoedprojecten)En hoe komt het met de ouderen? Totdat je hulpbehoevend wordt.zul je je wel redden. Maar gaat het daarna net als in D.land? Sturen we de oudjes dan ook maar naar Roemenië?

    Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s