Kan groene groei volgens de Rabobank?


“Wat doen mensen die goed hebben verdiend dankzij groene groei? Ze boeken een welverdiende zonvakantie. Ze kopen een nieuwe auto of een groter huis. De ervaring leert dat milieuwinst snel verdampt als de economie aantrekt.” Dat staat in een artikel in Dichterbij, het blad van De Rabobank.

“We moeten er rekening mee houden dat onze economie de komende tien jaar niet groeit. [..] Sommige sectoren zullen het beter doen dan andere. Economische accenten verschuiven.”

“We moeten richting een meer duurzame groei. Dat levert gelijk een groot dilemma op: De transitie moet op een of andere manier worden betaald. Generaties na ons zullen ervan profiteren, maar wij offeren een deel van onze welvaart op.”

“Tegenwoordig omarmt ook de zakenwereld [groene groei] als de oplossing voor de economische recessie.”  Groene groei wordt door links-groen gezien als win-win: groene investeringen scheppen nieuwe banen, de behoefte aan olie neemt af, de CO2 uitstoot neemt af en de opgedane kennis kunnen we exporteren: de welvaart neemt toe en het milieu heeft er baat bij.

Helaas, gaat het artikel verder, werkt deze droom van links-groen niet zo. “Groei leidt altijd tot vervuiling.”

” Groene groei biedt kansen voor de Nederlandse economie en voor ondernemingen. Maar er bestaat gewoon niet zoiets als een ‘free lunch’: de omschakeling naar een duurzame economie gaat geld kosten. Het goede nieuws is dat als iemand dat op de wereld het zich kan permitteren, wij dat zijn.”

Boeiend om hierover te lezen vanuit een heel andere invalshoek – een bank – dan ik meestal lees.

Advertenties

2 gedachten over “Kan groene groei volgens de Rabobank?

 1. Hmm. Ik weet niet of ik het met de rabobank eens ben. Groei leidt altijd tot vervuiling, oh ja? Ook als het groene groei is? En ook als “groene” (milieuvriendelijke) groei in de plaats komt van “grijze” (milieu-onvriendelijke) groei? Het lijkt mij dat het dan in ieder geval tot veel minder vervuiling leidt.

  En ík ben in ieder geval niet van plan om van de opbrengst van mijn groene investeringen een auto te kopen, of een groter huis, of een zonvakantie. Misschien zijn er nog wel meer investeerders als ik, die besloten te hebben te investeren in “groene” dingen omdat het milieu hen aan het hart gaat, en die die idealen niet opgeven als ze misschien wat verdienen op hun investeringen.

  Like

  1. De Rabobank zegt dat groene groei leidt tot vervuiling omdat mensen hun gedrag niet veranderen bij groene groei, en met het meerdere geld weer met vliegvakantie gaan, consumeren en vervuilen. Dat ben ik het met de bank eens.
   Dus niet groene of grijze groei is volgens de bank de oplossing voor de vervuiling, maar geen groei. Dat is voor ons misschien vervelend, maar dat doen we voor onze kinderen.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s