Ook ik doe mee aan No Impact Week


Van 10 tot 17 maart is het No Impact Week 2013 en ik heb me aangemeld. Waar ben ik aan begonnen?

Hier kun je je aanmelden. Als je je aanmeldt krijg je een uitgebreide handleding.

Elke dag bouwt voort op de vorige.

 • Vanaf zondag koop ik een week lang niets nieuws behalve voedsel.
 • Vanaf maandag zorg ik dat ik geen afval meer produceer. Wow, dat wordt onmogelijk. Er is zoveel verpakt, bijvoorbeeld kattevoer, melk, yoghurt. Dat gaat niet lukken.
 • Vanaf dinsdag gebruik ik alleen vervoer op eigen kracht (fiets, lopen) of openbaar vervoer. Dat moet kunnen.
 • Vanaf woensdag eet ik alleen lokaal seizoensgebonden onverpakt voedsel. Dat lijkt me heel lastig. Onmogelijk eigenlijk.
 • Donderdag gaan alle electrische apparaten uit. Nul electriciteit. Dat heb ik in Angola acht maanden volgehouden (stroomstoring), maar nu zie ik er tegenop. Want daar kan je aan wennen, maar dan moet je wel eerst alternatieven hebben: olielampen bijvoorbeeld. Mijn telefoon werkt op stroom en de CV-ketel en mijn fornuis. Dat gaat niet lukken.
 • Vanaf vrijdag gebruik ik nog maar een fractie van mijn huidige water. Dan douche ik niet meer dagelijks maar was me met een washandje.
 • Zaterdag doe ik iets goeds voor de wereld. Dat lijkt me geen probleem, fijn.
 • Zondag is tenslotte eco-rustdag. Dan ga ik overdenken wat ik geleerd heb, wat ik wil behouden en wat niet.

En dan kan het shoppen weer beginnen! Bij wijze van spreke dan.

Advertenties

34 Comments

 1. Kon je daaraan wennen, weinig water en accu’s enz.? Leuk dat je er een blog over gaat maken!
  We hadden vroeger thuis geen elektrisch, gas en waterleiding. Misschien dat ik daarom b.v. nog steeds het sop uit de wasmachine opvang; daar was ik dan weer overalls of spijkerbroeken mee. Ik doe maar niet mee met de low impact week ‘k ben altijd zuinig met hergebruik van spullen en energie enz. Het zit er gewoon ingebakken.

  Like

  1. Hoeveel sop komt er uit een wasmachine? Als dat een emmertje vol is, lijkt het me wel wat, maar als ik daar een regenton onder moet gaan zetten, lijkt het me wel veel gedoe. Hoe doe jij dat?

   Like

 2. Via de Facebookgroep kwam ik op deze weblog: http://angelikalukas2.blogspot.nl/search/label/No-Impact-Week-2011 (= verslagje van de NIW van vorig jaar). Best wel leuk om te lezen, maar het wordt voor mij ook “low impact” ipv “no impact” (en dan wel veeeeel langer dan een week :P). Want ma/di/wo ben ik bij mijn ouders en die letten niet echt op hoe dingen verpakt zijn (en aangezien ik wel wat wil eten zal ik toch afval produceren :P).

  Like

  1. afval = grondstof:

   poep = mest
   oud papier = grondstof voor nieuwe kranten
   plastic = grondstof voor nieuw plastic
   groenteafval = compost

   Kortom, ik probeer deze week niets in mijn grijze kliko te gooien met restafval. En ik probeer plasticloos boodschappen te doen, maar dat lukt echt niet. Met de rest heb ik niet zo’n moeite.

   Like

  1. Ik had 7 grote olielampen, twee op de grote tafel, vijf verspreid door het huis. En ik had een accusysteem met converter voor de computer, en elke paar dagen ging ik dan ergens buiten de stad waar stroom was accus wisselen: de accu ging ongeveer drie dagen mee. En eens in de week haald ik met de auto water in grote jerrycans, daarmee vulde ik 10 cm in het bad. s Ochtends stonden we om de beur in het bad met een bakje water over ons heen te gooien, en dat water gebruikten we voor de wc. Na twee dagen of zo was het badwater zo op en kon er weer een nieuw laagje in. En we gingen uiteraard vroeg naar bed en vreog op. En ik had een handnaaimachine, een handmixer, een handvleesmolen, een handboor. Koken deden we meestal op een vuurtje buiten (de rijst) en verder op een gasfornuis met flessen. En zo voort. Ik zal er een blogje aan wijden.

   Like

 3. Ik heb me ook aangemeld, maar ben al sinds afgelopen zomervakantie bezig met deze dingen… Dus om nu nog meer te “minderen” wordt wel moeilijker – de eerste tijd was het veel makkelijker 😛
  Ik denk dat voor mij ook maandag, woensdag en donderdag de lastigste dagen zijn. Ik heb mijn computer nodig voor mijn thesis 😮 Dus ik ga gewoon “zo min mogelijk” doen ipv “geen”… En als je dat dan langer volhoudt dan 1 week is dat ook wel beter volgens mij 😛

  Like

  1. ja ik weet nu ook al dat ik niet alles zal kunnen: zonder electriciteit, zonder afval, geen verpakt voedsel. Ik ben het met je eens: liever lang volhouden op een matig niveau, dan een weekje helemaal niets. toch ga ik het wel proberen, zeker dat onverpakte voedsel. Kijken hoever ik kom.

   Like

   1. Onverpakt voedsel ben ik al een paar maanden mee bezig, maar ik let vooral op geen plastic verpakkingen (dus als ik de keuze heb tussen enkel verpakte dingen, dan het liefst glas of gewoon karton; zelfs in blikjes en “kartonnen” melkpakken bijvoorbeeld zit een laagje plastic aan de binnenkant). Dingen die het lastigst zijn om zonder plastic te kopen: vlees/vis, melk (ben nog geen glazen flessen tegengekomen :P). De rest van wat ik koop is op zich wel te vinden zonder plastic verpakkingen, maar er komt toch nog wel eens anders in een plastic verpakking binnen.

    Like

   2. glazen melkflessen bestaan volgens mij echt niet meer. Zo gaat de wereld de ene kant uit, terwijl ik zelf een andere kant uit wil. Want het wordt juist steeds lastiger om onverpakt voedsel te kopen, terwijl er toch steeds meer mensen bewust mee bezig zijn.

    Like

   3. Ik mail regelmatig fabrikanten over hun verpakkingen 😛 Gister nog de President gemaild over hun brie. Niet dat er al iets veranderd is, maar ik blijf het gewoon doen (en als meer mensen het doen dan zien ze dat er tenminste interesse in is!). Albert Heijn had laatst hun olijfolie in plastic flessen gedaan. Beter voor het milieu want dan zijn de transportkosten lager, zeiden ze. Niet mee eens, dus ik koop olijfolie in glazen flessen van een ander merk (Jumbo huismerk bijvoorbeeld, maar in de AH hebben ze ook nog Bertolli in glazen flessen). Zit wel een beetje plastic onder de dopjes, maar dat is een stuk minder dan de hele fles. En met olijfolie brood bakken is lekkerder dan met zonnebloemolie, wat altijd in plastic flessen zit 🙂
    Nog iets wat ik NIET zonder (plastic) verpakking kan vinden: WC-papier. In Tsjechië kun je gewoon losse rollen kopen! En die zijn dan ook supercheap. Als jij weet waar je in Nederland wc-papier-zonder-plastic-verpakking kan kopen hoor ik het graag 🙂 Ik koop nu gewoon de grootste verpakking die ik kan vinden en de plastic zak gebruik ik dan voor afval (24 rollen, 2-laags [want 3-laags vind ik al te dik] bij de Jumbo voor 4,98 euro).

    Like

   4. Ik heb bij de Aldi, Jumbo, AH en Plus en gekeken. Volgende keer in de biowinkel ook maar eens kijken 🙂 Maar als je een merk hebt is het veel makkelijker om aan winkels te vragen of ze die kunnen gaan verkopen (en dan wel een merk wat ze in Nederlandse winkels ook hebben, niet “Tepco Tsjechisch huismerk” ofzo :P).

    Like

   5. ik zag wel ergens in een blog dat iemand daarom papiertjes gebruikt die ze in bedrijven gebruiken als handdoekjes in de wc, want die zijn wel in papier te koop. Ik denk dat dan mijn wc zou verstoppen, dus dat lijkt me een slechte oplossing.

    Like

   6. Ja, in het Duitse boek “Plastikfreie Zone” van Sandra Krautwaschl* schrijft zij dat zij ook die papiertjes gebruikt als wc-papier. Dat soort handdoekjes kun je volgens mij alleen in de groothandel zoals de makro kopen, en daar kom ik tegenwoordig bijna nooit meer. Het is net een beetje te ver fietsen namelijk.

    * Hier wat over geschreven: http://moonplanet.dreamwidth.org/109524.html

    Like

   7. op die dreamwidth site van je zal ik morgen eens gaan kijken, die kende ik nog niet.

    Je kan hier bij de supermarkt wel van die Kleenex-achtige doekjes in paieren doosjes kopen.

    Wat ik zo raar vind: die eco-wcpapier pakken bij de bio-winkel lijken wel echt in normaal (wat is normaal) plastic te zitten, en niet in knisper degradeerbaar folie of zo. Dat is toch raar?

    Like

   8. Bedoel je zo’n tissuedoos? http://us.123rf.com/400wm/400/400/pryzmat/pryzmat0903/pryzmat090300009/4431643-papieren-tissue-doos-over-lichtblauwe-achtergrond.jpg
    Daar zit toch vaak ook zo’n plastic stukje rond de opening?
    Verder zijn die best wel duur, want je gaat er best wel snel doorheen, en dan kan je denk ik alsnog het beste het grootste multipack wc-papier kopen dat je kan vinden…
    Maar ja, ik vind het ook raar dat het eco-wc-papier (overal, in de biowinkel maar ook in de gewone supermarkten) in gewoon plastic is verpakt. Dat zou misschien wel een idee zijn om aan de supermarkten door te geven… Dat zou al een KLEINE verbetering zijn denk ik?

    Like

   9. Dat gaat niet in mijn badkamer passen ja 😛 Bij mij zit het stokje aan een badkamertegel vast, maar die kan niet zo ver naar voren. Ik heb wel zulke reuzerollen voor keukenrollen. Ik gebruik nooit keukenrolpapier, maar mijn vriend wel en dan zijn die reuzerollen wel handiger (1 rol gaat er hier in 6 à 12 maanden doorheen, ipv dat je elke maand nieuwe keukenrollen moet gaan kopen). Die reuzerollen zitten echter wel per stuk verpakt, maar in totaal is het wel weer minder plastic.

    Like

   10. Hij pakt nog steeds een even grote hoeveelheid als bij een normale keukenrol (vaak maar 1 vel van de reuzerol ipv 2 vellen van een normale), niet meer omdat de rol groter is.
    Bedoelde je dat?

    Like

   11. Jammer 😦 Misschien is het tijdelijk (zoals bij de Aldi) of lokaal (niet in alle Lidls)? Heb je het gevraagd?

    Ik was vorige week in Marseille – heel makkelijk om daar onverpakt eten te kopen, maar het wc-papier zat daar OOK alleen in plastic! Rest was wel heel makkelijk, ook rijst enzo (in de biowinkels stonden van die grote kokers waar je gewoon een zakje of potje mee kon vullen, dat wil ik ook in Nederland!!!).

    Heb op de “mijn droom voor Nederland” ook maar een stukje geschreven over verpakkingsmateriaal 😛 Wel een beetje gericht op de “standaard supermarktbezoeker” (daarom “rijst wel in verpakking”): http://deeljouwdroom.nl/participants/12390

    Like

   12. dat is wel een heel bijzondere droom. goed initiatief.

    WCpapier in plastic: het blijft vreemd, vooral dat ook ‘bewust’ wcpapier in gewoon plastic zit. en niet eens in bio-degradable plastic. Het is dus echt niet te krijgen hier. EU norm of zo?

    Mathilde

    Like

   13. Ik hoop dat veel mensen erop gaan stemmen 🙂

    Nou, in Tsjechië is er dus WEL wc-papier verpakt in papier (en zijn er ook losse rollen te koop)…. Dus Europese norm zou vreemd zijn?

    Like

 4. Alleen het voornemen al…… respect. Ik ga het niet doen maar er eens over nadenken is al heel wat. Je beseft je dat alles niet vanzelf gaat en wat een luxe wij toch hebben (eten-stroom-water)

  Like

  1. Je hebt gelijk dat het lastig is, zeker voor een weekje. Ik denk niet dat het mogelijk is om een week zonder stroom te leven in mijn huis: CV, boiler, fornuis, computer, telefoon. Om dat te kunnen moet je goed voorbereid zijn.
   En dat geldt ook voor stromend water. Maar het is goed erover na te denken!

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s