Vuurwapens in de VS en vuurwerk in Nederland


Obama kwam gisteren met zijn plan voor aangescherping van de vuurwapenwet. Hij wil een verbod op (semi-)automatische wapens die tot 2004 ook verboden waren. Hij wil een strengere controle bij aanschaf van een vuurwapen. Geen hemelschokkende veranderingen, niet vergelijkbaar met Abraham Lincoln die de slavernij afschafte, maar het is een manmoedige poging om het op te nemen tegen de NRA-lobby.

Vuurwapens horen bij de VS zoals vuurwerk bij Nederlands oud en nieuw. De discussie wordt opvallend genoeg via deels dezelfde argumenten gevoerd. Verdedigers van vrije verkrijgbaarheid zeggen dat het niet het vuurwapen/vuurwerk is dat gevaarlijk is, maar het gebruik ervan. Dat een verbod niets oplevert, want illegaal blijft het toch wel verkrijgbaar.  En dat de grens tussen wat verboden wordt en wat niet lastig te definieren is en dat met de lichte versies ook doden kunnen vallen etc etc.

Gisteravond bij Nieuwsuur legde een vriendelijke man van de NRA nog eens uit hoe belangrijk het is dat we ‘onze’ kinderen kunnen beschermen, dat bewakers van scholen bewapend moeten zijn. Obama sprak aan de andere kant over Grace, een meisje dat gedood werd tijdens de ramp in Newton. Gelukkig zijn overeenkomstige verhalen voor en tegen vuurwerk in Nederland ons bespaard.

Jaarlijks raken tientallen Nederlanders ogen kwijt bij het afsteken van vuurwerk. Twee jaarwisselingen in Nederland leveren evenveel beschadigde ogen op als bij alle Amerikaanse soldaten die in Irak hebben gevochten (Tjeerd de Faber, geverifieerd door NRC-next). Ook raken velen vingers kwijt.

Hier in Nederland hebben we onze mening over wapens in de VS allang klaar, we weten zeker dat er minder geweld zal zijn als wapens verboden worden “natuurlijk is dat zo” en het is belachelijk dat semi-automatische wapens mogen “wat zou je daarmee willen doen dan?”. Over ons eigen vuurwerkprobleem zijn er uiteraard veel meer mitsen en maren te verzinnen. Alles is simpel als je er van buitenaf tegenaan kijkt. Maar zoals het moeilijk is om vuurwerk in Nederland ter discussie te stellen, zo is het nog veel moeilijker om vuurwapens in de VS te bespreken. Ik wens Obama veel succes.

Advertenties

2 Comments

  1. Vuurwerk heeft natuurlijk geen echt voordeel. Het is mooi, het is spannend, het is cool. Maar dat je nou kunt zeggen dat er echt een voordeel aan zit, nee. Er worden geen levens gered doordat we vuurwerk kunnen afsteken met oudjaar. Er gaan alleen maar levens verloren (en vingers, en ogen, enz…).

    De voorstanders van de vrije verkrijgbaarheid van vuurwapens in de VS hebben een heel klein puntje als ze zeggen dat je met een vuurwapen jezelf of je gezin kan verdedigen. Dat is namelijk wel zo. Alleen blijkt het zo te zijn dat dat voordeel niet opweegt tegen het grote nadeel (namelijk dat er ook meer mensen zijn die slechte dingen doen met vuurwapens, en dat er ook meer ongelukken gebeuren met vuurwapens waar doden bij vallen). Dus er worden misschien wel wat levens gered door de beschikbaarheid van vuurwapens (voordeel), maar er gaan veel meer levens verloren door de beschikbaarheid van vuurwapens (nadeel). Ik denk dat die cijfers gewoon heel duidelijk zijn als je de situatie in de VS vergelijkt met die in Europa. Jammer dat ze dat niet inzien 🙂 .

    Like

    1. eens! de grafiekjes in de NRC-next vanmorgen waren heel duidelijk: tien keer zoveel doden in de VS door vuurwapens dan in Europa en Canada. Maar in vergelijking met Zuid-Afrika, Honduras en Brazilie was het nog steeds weinig.

      Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s