Binnenkort is het weer zover: we gaan weer 500.000.000 euro aan cadeautjes uitgeven. Je denkt vast lang na wie je wat geeft en voor hoeveel geld. Maar denk je ook na aan wie je dat geld geeft? Dus waar je koopt? Waar je geld dan terechtkomt?

Sinterklaas en Kerst zijn prima momenten om goede doelen te steunen door bij hen alle cadeautjes te kopen.

De kleurrijke wereldwinkels zijn een feest om te snuffelen: goed spul, niet duur en je geld komt goed terecht. Natuurmonumenten verkoopt mooie kerstkaarten en kalenders, Amnesty International agenda’s voor een bewuste puber (het gedicht kan gaan over afspraken vergeten en tijd plannen), en kaarsen. De kalenders van Novib zijn kunstwerken. Greenchoice verkoopt een waterbesparende douchekop (makkelijk om daar een stekelig gedicht bij te verzinnen voor een urenlang douchende puber) en allerlei gadgets op zonne-energie. De winkel van de lokale gehandicapten-werkplaats verkoopt leuk serviesgoed en muismatten. En zo is er zoveel te verzinnen.

Eten en drinken, koffie en chocoladeletters koop je uiteraard fairtrade of biologisch.

Tenslotte pakpapier: daarvoor gebruik je zakdoeken, theedoeken van biologische katoen en linnen, sjaaltjes of tasjes van een goededoelenwinkel. Dat zijn dan meteen ook cadeautjes.

Het lijkt me fantastisch als goede doelen op grote schaal kunnen profiteren van ons Sinterklaas- en Kerstfeest. Niet een beetje gerommel in de marge, maar echt met 500.000.000,00 euro.