Wat kost verwarming per dag


Ik vraag me af wat het verwarmen van mijn huis per uur kost.

 • ik betaal 1500 euro per jaar aan gas,
 • ik lees dat 20 minuten douchen 1 euro kost. Wij wonen met zijn vijven, zeg dat we met zijn allen gemiddeld 35 minuten per dag douchen. Dat kost 1,75 euro per dag zeg 640 euro per jaar.
 • daarnaast gebruiken we gas om te koken en te bakken. Ik schat 50 euro per jaar (ik lees dat het gemiddeld 3% van de gasrekening is)
 • dan zou ik 810 euro per jaar betalen voor verwarming.
 • ik schat dat de verwarming 5 maanden aanstaat, 150 dagen.
 • dat komt neer op 5,40 euro per dag voor de verwarming.

Een dagje weg en de verwarming aan laten staan is dus 5,40 euro weggegooid geld.

Het is een grove schatting, en als je een suggestie hebt ter verbetering, dan graag.

Overigens kan de CV overdag ook wel uit, zie hier het grovere werk.

Advertenties

24 Comments

 1. Ik reken het nooit zo precies uit. Maar als ik bijvoorbeeld weet ’s morgens dat ik binnen 1 of 2 uur wegga doe ik de verwarming niet eens aan, dan pak ik even een dik vest of zo. En gordijnen, vroeger laag zetten, scheelt allemaal hoor in de stookkosten. Hoeven niet altijd grote dingen te zijn.

  Liked by 1 persoon

 2. @Mathilde: Je berekende ruim drie jaar geleden kosten per uur voor het verwarmen. Tenzij je verwarmingssinstallatie d o o r l o p e n d warmte levert (precies genoeg om de warmte die naar buiten lekt weer aan te vullen), zit het volgens mij anders in elkaar.

  Misschien werkt het bij moderne verwarmingssystemen, als je die doorlopend (24/24, 7/7) warmte laat leveren, inderdaad ongeveer zo.

  In mijn huis (bj 1981) slaat de ketel aan, de verwarming levert warmte, de thermostaat zegt vervolgens: schei maar uit, en de de ketel slaat weer af. Betekent dat nu dat je, nadat de thermostaat de ketel heeft laten afslaan, (vrijwel meteen) een koudere huiskamer hebt dan de door de thermostaat opgemeten themperatuur? Nee! In het halve uur (om een dwarsstraat te noemen) waarin de ketel je huiskamer opwarmt, brengt hij niet alleen de lucht op temperatuur; dat zou in een huiskamer met een volume van 100 m^3 letterlijk in een paar tellen geklaard zijn. Wat de verwarming nog meer doet, is het binnenste deel van de wanden, van de vloer, van het plafond, en verder de meubels, enz. opwarmen. Die warmte wordt opgeslagen in die “massa”, die je kunt beschouwen als een opslagtank voor warmte. Enerzijds kost dat een poos, want er is aanzienlijk meer warmte voor nodig dan om die 100 kuub lucht op te warmen. Anderzijds duurt het later (wanneer de verwarming uit staat) ook weer een poos voordat die massa weer is afgekoeld. Maar je hebt er (vooral net na het uitschakelen natuurlijk) nog wel nut van: als je geen heel lage stooktemperatuur hebt, wordt het dan niet meteen steenkoud.

  Een (stenen) huis kan best een vergiet zijn wat betreft warmte-isolatie, maar de warmte lekt er heus niet zo snel uitweg als water uit een gangbaar vergiet. [Maar als je het vergiet voldoende kleine of bijna verstopte gaatjes geeft, kan het een dag duren voordat hij leeggelopen is.]

  Dat verklaart meteen waardoor de warmte die de zon gisteren in huis gebracht heeft, ook vandaag nog een verhogend effect op de temperatuur in huis heeft, (en morgen, en overmorgen, …) Hoe meer warmte er in het huis opgeslagen is, en hoe beter de warmte-isolatie, des te langer profiteer je van de eenmaal opgeslagen warmte, maar natuurlijk wel gaandeweg steeds minder. Daarbij maakt het niet uit of die warmte afgegeven is door de zon, de verwarming, de tv, de (elektrische of gas)oven, de dampende appeltaart, enz. of door de personen en dieren in huis.

  Liked by 1 persoon

  1. ik vind rekenen erg leuk, en ik ga echt mijn best doen je te volgen. Ook zag ik je reactie op de inbreng van Joris van Montfort (die volgens mij ook niet klopt maar wel vaak gezegd wordt). Ik zelf vond deze berekening toen allemaal veel te ingewikkeld en dacht als volgt: ik neem mijn totale gasrekening en pak daar een deel van. Welk deel? De andere delen zijn voor koken en douchen. De kosten daarvan zijn iets beter gedocumenteerd op milieusites. Dus, bedacht ik, de rest is voor verwarming. En aangezien mijn verwarming 6 maanden per jaar uit staat, maak ik die kosten voor 6 maanden. Zo kwam ik op 35 cent per uur.
   Dan is het uiteraard niet zo dat ik 35 cent uitspaar door de verwarming een uurtje uit te zetten als ik boodschappen ga doen. Dan zou ik twee berekenmethodes door elkaar halen. Maar het geeft me wel een indicatie.
   Overigens heb ik inmiddels de spouwen geisoleerd en hoop ik dat de gasrekening dit jaar veel lager uitvalt.

   Like

   1. Als je woningeigenares bent, mag je zelf beslissen of je de spouwen isoleert, nietwaar? Ik hoop dat het goed uitpakt! Ik zit hier eerder te prakkiseren over isolatiefolie op basis van aluminium achter een voorzetwandje, en liefst zo dat ik het bij een verhuizing tamelijk goed kan hergebruiken. En achterzetramen lijken me ook wel wat.

    Als je in de maanden waarin de verwarming uitstaat de gasmeterstanden bijhoudt (en ongeveer hetzelfde kook- en warmtapwaterverbruik hebt als in die andere maanden), kun je nog beter nagaan wat je stookverbruik is: [het totale gasverbruik] – 12 x [het gemiddelde maandelijkse kook- en doucheverbruik].

    Was je berekening in 2012 exclusief vastrecht? Dus puur het bedrag gerelateerd aan de kubieke meters? Zo ja, dan lijkt het erop alsof jullie over de vijf stookmaanden gemiddeld 7 tot 8 kuub verstookten aan verwarming (op basis van EUR 0,60 tot EUR 0,65 per kuub).

    Ik besef ineens dat je mogelijk toch meer gelijk had dan ik eerst dacht met de stookkosten per uur. Ik zei namelijk wel dat e e r s t de binnenste paar centimeter van de muren, vloer en plafond e.d. opwarmen, en daarna het warmhouden begint. Maar het is waarschijnlijk meer zo, dat er een soort warmtefront in de muur met de tijd naar buiten opschuift. D.w.z.: ook na vijf uur stoken kan de verwarming nog bezig zijn met het verwarmen van de muur, maar dan veeleer een deel dat wat verder naar buiten ligt. En dat gaat dan op voor het binnenspouwblad zowel als het buitenspouwblad, denk ik.

    Liked by 1 persoon

   2. hoi, mijn berekening van 2012 was inclusief vastrecht, dus echt alles wat ik betaalde omdat ik gas had en het gebruikte. Dit jaar wil ik maandelijks mijn meterstanden bijhouden. Inderdaad, aannemende dat douchen en koken in zomer en winter gelijk blijft, moet ik een aardige schatting kunnen maken wat ik in een jaar betaal voor het verwarmen van mijn huis. Inderdaad, inclusief vastrecht.

    Like

 3. @jorisvanmontfort: Wat ik van jou lees, lees ik op wel meer plaatsen. Het kan volgens mij alleen kloppen als het verwarmingssysteem bij het opwarmen veel kwistiger met energie omgaat dan bij warmhouden.

  Laten we eens twee natuurkundige verschijnselen met elkaar vergelijken. Eerst even inleiden.

  # Een huis met warmte erin is te vergelijken met een vergiet met water erin.
  # De gaatjes van het vergiet zijn te vergelijken met de lekken in de warmte-isolatie: hoe minder en kleiner de gaatjes, des te beter de isolatie.
  # Het water komt overeen met de warmte.
  # De h o o g t e van de waterspiegel erin komt overeen met de h o o g t e van de temperatuur.
  # En de waterkraan (of de waterpomp) is te vergelijken met het verwarmingssysteem.

  V e r g i e t : Hoe hoger het water in het vergiet staat, des te meer water loopt er per seconde uit (als het water erom heen lager staat!)

  H u i s : Bij een huis is het net zo: hoe warmer het binnen is, des te meer warmte lekt er per seconde naar buiten (als het buiten kouder is dan binnen!)

  V e r g i e t : Wanneer je in het vergiet geen water meer nodig hebt, zet je (iets tevoren) de kraan uit. Zo lang de kraan uit staat, loopt eerst het vergiet wellicht helemaal leeg, maar daarna loopt er geen water meer weg. Wanneer je wel weer water tot de rand nodig hebt, zet je de kraan even wat verder open en daarna weer dicht(er).

  H u i s : Wanneer je in huis geen warmte nodig hebt, zet je (iets tevoren) de verwarming uit. Zo lang de verwarming uitstaat, lekt eerst de warmte het huis uit (kan enkele dagen duren), maar daarna lekt er (bijna) geen warmte meer weg. [Op dit puntje gaat de vergelijking mank: uit de kruipruimte en van de buren kan toch nog warmte blijven binnenstromen, en die blijft dan naar buiten weglekken.]

  V e r g i e t : Verkwist je nu meer water door de kraan een poosje uit te zetten en pas weer vol open als je weer een hogere waterspiegel in het vergiet nodig hebt? Nee! Tenzij het water uit de kraan niet allemaal in het vergiet terecht komt maar ernaast, hetzij doordat de straal erg onregelmatig wordt (een oude waterpomp spuit niet altijd alles in de emmer die je eronder plaatst), hetzij doordat het weer uit het vergiet opspat en alsnog in de gootsteen belandt. [Bij wc-gebruik kunnen vergelijkbare verschijnselen optreden ;-).]

  H u i s : Verkwist je nu meer energie door de verwarming uit te zetten wanneer je geen warmte-aanvoer nodig hebt? Nee! Tenzij de verwarmingsinstallatie (ketel) tijdens vollast erg kwistig met de enrgiebron (gas) omspringt en bv. een uur lang slechts de helft (ik roep maar iets) van de warmte uit het gas in de cv geduwd krijgt en de andere helft naar de zolder of de schoorsteenpijp morst.

  Ik weet niet genoeg van ketels en verwarmingsinstallaties. Ik zou wel eens willen weten of ze tijdens vollast echt zo ondoelmatig / onzuinig werken. Ik vermoed van niet.

  Is er een e c h t e keteldeskundige in de zaal?

  Like

 4. Soms heb ik de thermostaat open als ik thuis ben.
  Vaker houd ik thuis een trui aan.
  Het einde van de fossiele brandstoffen raakt mij minder dan het broeikaseffect bij gebruik van fossiele brandstoffen.
  Nu zonder strenge winters blijft het helemaal warm in huis.

  Vriendelijke groet,

  Liked by 1 persoon

 5. Wij hebben een heel laag verbruik. Yep! Elke keer als er een nieuwe energieleverancier komt kijken om ons een goedkoper tarief aan te bieden, staan ze versteld en zeggen ze dat ze ons geen goedkoper aanbod kunnen doen, omdat we zo weinig verbruiken. We zetten onze verwarming lager als we weg gaan. Wij zetten zelfs heel het jaar door onze verwarming 1 graag lager dan vroeger. Je merkt er nauwelijks iets van. Misschien eens de moeite waard om ook eens te proberen?

  Like

  1. hoi, bedankt voor je reactie. Knap dat jullie zo weinig verbruiken. Een van de oorzaken dat wij meer verbruiken is dat hier altijd iemand thuis is. De tweede oorzak is dat dit een oud huis is en slecht geisoleerd. Maar de verwarming zetten wij ook laag, inderdaad merk je daar niets van en een trui, dikke sokken en pantoffels zijn ook lekker warm.

   Like

 6. We hebben vloerverwarming en ons is afgeraden om de temperatuur naar beneden te draaien, omdat het teveel energie kost om de temperatuur weer omhoog te krijgen. Waar ik nu wel op let is wat is de temp als ik naar bed ga, soms is ie toevallig een graad lager, dan zet ik hem wel een graad lager, want in mijn beleving scheelt het me dan wel, omdat ie dan dus bijna 18 uur een graad minder hoeft te stoken.

  Like

  1. Ja ik las gisteren dat je de vloerverwarming snachts niet meer dan een of twee graden lager moet zetten omdat het opwarmen zo lang duurt. Lijkt me dan wel een duur systeem, maar wel lekker aan de voetjes.

   Like

 7. Op deze site staat heel veel informatie of het wel loont om de verwarming lager te zetten als je maar even weg bent. Het opwarmen kost soms namelijk meer energie dan het op temperatuur houden.

  http://www.milieucentraal.nl/thema%27s/thema-1/energie-besparen/energiezuinig-verwarmen-en-warm-water/bespaartips-verwarming/

  De cv gebruikt minder stroom als hij niet hoeft te verwarmen want de pomp die het verwarmde water rond pompt gaat dan niet aan.

  Je volgende blogje vind ik erg sterk. Er zijn heel wat ‘bezuinigers’ die het koffiezetter, welke dan ook, er uit hebben gedaan omdat het wattage zo hoog is. Dat het om maximaal wattage is dat hebben de meesten niet door.

  Like

  1. Dank je wel voor deze reactie. Hij kwam in mijn spambox terecht, en het duurde even voor ik daar in keek.
   Bedankt voor de link naar milieucentraal; het blijkt maar weer eens hoe lastig dit soort berekeningen zijn!

   Like

  2. Net op de website van milieucentraal gekeken. Daar staat onder andere dit:

   Gaat de thermostaat voortaan al een uur voordat u gaat slapen laag, dan bespaart u zo’n 50 m3 gas per jaar (30 euro). Overdag als u niet thuis bent de verwarming lager zetten, en dat instellen een uur voor vertrek, bespaart 190 m3 gas (120 euro) per jaar extra op de energierekening.

   Wow, dat is een forse besparing. Hangt natuurlijk van veel factoren af, hoevaak en hoelang ben je van huis en zo, maar toch…

   Like

 8. Het lijkt mij dat het ook meer energie kost om het huis op te warmen dan op het reeds opgewarmde huis op temperatuur te houden. Ik weet niet of het uitzetten voor 1 uurtje wel heel veel doet voor het verbruik, gezien je dan weer opnieuw moet opwarmen.

  Like

  1. He Joris! wat je zegt dat klopt. Maar als ik de thermostaat een graad lager zet, slaat hij in dat uurtje niet aan, en als ik thuiskom zet ik hem weer dat graadje hoger. Als je het precies wilt berekenen zou ik een vergelijkende test moeten doen en gasverbruik meten. Maar de orde van grootte klopt wel, denk ik.

   Like

  2. Ik lees net op de website van milieucentraal deze raad:

   “Gaat de thermostaat voortaan al een uur voordat u gaat slapen laag, dan bespaart u zo’n 50 m3 gas per jaar (30 euro). Overdag als u niet thuis bent de verwarming lager zetten, en dat instellen een uur voor vertrek, bespaart 190 m3 gas (120 euro) per jaar extra op de energierekening.”

   Met dank aan ellen1979

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s