Ga woensdag stemmen en maak je eigen keuze!


Nog twee dagen en en paar uur en dan weten we het. Twee jaar geleden vond ik het spannend, nu superspannend.

Gisteren zat ik in Den Haag op het terras van het fotomuseum – de laatste dag van een tentoonstelling, maar helaas was de stroom uitgevallen dus ik kon er niet in en ook de tijd niet doden met een kop koffie want het koffiezetapparaat deed het ook niet – en hoorde twee personen in gesprek over de verkiezingen. De een hield een vurig pleidooi voor de VVD, de ander wist het nog niet: SP of PvdA of misschien wel PVV. Deze vrouwen kenden elkaar niet; blijkbaar schiep het ontbreken van koffie, thee en licht een band.

De VVD-vrouw betoogde hoe slecht het zou zijn als de SP of PvdA de grootste zou worden. Een ramp voor Nederland en heel Europa. De andere vrouw hield een beetje haar mond, overdonderd door zoveel verbaal geweld. Ze wist het nog niet en liet zich niet overtuigen door haar gesprekspartner. Zo te horen liet ze zich leiden door haar gevoel dat het tijd was voor verandering.

En ze heeft gelijk! Vandaag staat in de krant dat de marges bij de keuzes dermate klein zijn dat bij geen enkele regering het land op een ramp afstevent. 80% van de begroting ligt vast. Bovendien heeft het CPB de programmas doorgerekend, en elke partij lost de crisis op. De partijen maken hun eigen keuzes, en elke oplossing kan.

Dus je mag kiezen wat je wilt, het ene is niet verstandiger dan het andere. Een domme keuze bestaat niet, behalve dan dat ene punt: de PVV wil uit Europa stappen, en dat kon het CPB niet doorrekenen.

Elke partij legt zijn eigen accenten binnen de marges van wat verstandig is. De een is groener, de ander roder, de derde blauwer. Elkaar afmaken om deze keuzes is kinderachtig. Stemmers angstbeelden voorhouden zoals nu de VVD de laatste dagen aan het doen is, is stemmingmakerij van een slecht verliezer.

Het is als het kopen van een nieuwe koelkast: ze werken allemaal! Ze houden allemaal je voedsel koud. De ene past wel in die ruimte onder je aanrecht, en de ander is te hoog. De ene is zuiniger qua stroom, de andere is groter. De ene is rood, de andere zijn allemaal wit. Op fora zijn kopers fan van hun eigen keuze. De consumentenbond oordeelt en vergelijkt prijs/kwaliteit.  Op die manier heeft het CPB ook getest, en afhankelijk van wat jij belangrijk vindt, kun je alle doorgerekende partijen stemmen.

Dus ga ervoor en kies woensdag de partij die je wilt. Kies de richting waarin jij vindt dat Nederland moet gaan. Nog een keer Rutte of een nieuw geluid onder leiding van Samsom?

Advertenties

4 Comments

  1. Ik vind het soms ook een beetje raar dat we denken dat het oplossen van de crisis door een politieke partij zou komen. Het is een crisis die in de hele wereld bestaat, zouden de keuzes van een politieke partij in een ieniemienie landje als Nederland dan veel uitmaken? Als er een crisis aankomt in de wereldeconomie denk ik dat geen enkele Nederlandse regering zou kunnen voorkomen dat Nederland ook meegesleept wordt, en ik denk ook dat elke Nederlandse regering (of die nou rood, paars of wit is) zou kunnen meesurfen op een economisch goed tij. Ik denk dat CBP voorspelt dat er weer goede rijden aankomen, en dus werkt elke maatregel die de partijen voorstellen goed uit. Maar gaat het plotseling weer slechter met de wereldeconomie, dan hou je dat niet tegen als Nederlandje.

    Like

    1. hoi, helemaal eens! Het zaaien van angstbeelden als de socialisten aan de macht komen, zoals Rutte nu doet, is onzin. En stellen dat de PvdA een gevaar is voor Nederland, ook. Geen enkele partij is een gevaar, stem op de partij die je wilt!

      Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s