leef groen en goedkoop·sprokkel

Wildplukken: stamppot paardebloemblad


Gisteravond hebben we met vier volwassenen heerlijk gegeten van onderstaand recept. Zoons complimenteerden me. Het recept is met name geschikt voor de nazomer, nu paardebloembladeren lekker fris en niet bitter zijn. Paardebloemen groeien in mijn eigen tuin: ik heb nooit begrepen waarom anderen ze als onkruid uittrekken. De bloemen zijn nu al lang uitgebloeid, en de rozetten hebben nu heerlijk fris sappig groen. Die frisse rozetten knip ik nu af, voordat ze oud, taai en bitter worden.

prijs: 0,60 ct per persoon

nodig voor vier personen:

  • 1.5 kg aardappelen (met onbespoten schil);
  • paardebloembladeren: zoveel als je gewoonlijk in een stamppotje andijvie zou doen;
  • paar stukjes uitgedroogde kaasresten die je raspt of zakje geraspte oude kaas (dan wordt het 55 cent pp duurder);
  • potje creme fraiche;
  • scheut melk;
  • mosterd;
  • peper, zout

Snijd de aardappelen in stukken en kook ze gaar. Knip of snijd de paardebloembladeren in kleine reepjes, net zoals je met andijvie zou doen. Maak van de gekookte aardappelen en melk een smeuige puree. Roer hier de paardebloembladeren door, en breng dit nog een minuut aan de kook. Roer de creme fraiche en kaas erdoor. Laat dit smelten en roer tot een goede stamppot. Breng op smaak met mosterd, peper en zout.

Eet smakelijk en zeg pas achteraf dat je tafelgenoten paardebloembladeren gegeten hebben.

Meer tips over wildplukken, sprokkelen en gratis genieten in mijn boek Sprokkelen!

Advertenties

2 gedachten over “Wildplukken: stamppot paardebloemblad

    1. Ja, je hebt gelijk! goed idee.
      Net zoals een waterkonijn ook lekkerder klinkt dan een muskusrat.
      Maar het is ook leuk om mijn mee-eters te laten proeven dat veel onkruid gewoon eetbaar is en nog lekker ook!

      Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s