gewone berenklauwEr zijn twee soorten bereklauw: de gewone en de reuzenbereklauw. De reuzenbereklauw veroorzaakt nare brandplekken bij aanraking, en hoe mooi de bloeiende planten ook zijn, je kunt ze maar beter met wortel en al uitroeien uit je wilde tuin en moestuin. Jonge planten zijn gemakkelijk te herkennen aan de grote puntige bladeren en dat is het moment om ze uit te graven.

De gewone inheemse bereklauw veroorzaakt geen of veel minder allergische reacties. Bereklauw levert verschillende bijzondere smaakmakers.

bereklauwzaad

Proef eens tijdens een wandeling een bereklauwvruchtje. Een bijzonder fris smaakmakerje, een beetje als korianderzaad of kardamon. Jammer genoeg zit er een vliesje om het zaadje dat niet prettig is in de mond. Met de vruchtjes kun je bereklauwjenever maken: gewoon in een halfvolle fles jenever een handvol vruchtjes en een paar maanden laten staan tot je in december bij de open haard zin in een kruidenbittertje hebt.

In de zomer eten we gefrituurde bereklauwknoppen.

De bloemknoppen die op uitkomen staan vormen dikke bollen met een groen vlies waarin de scherm zich ontluikt. Sprokkelaars frituren deze bollen of bakken ze in een koekenpan. Een verrassend smakelijk hapje. Ze kunnen ook met wat olijfolie en een knoflookje in aluminiumfolie verpakt in het vuur van de barbecue gebakken worden: puur natuur!

Volgend stukje over melde als spinazie

Advertenties