Wat een prachtig gedicht heeft de 15jarige Auke Siebe Dirk geschreven over de oorlog. Lees het gedicht ook op www.nrc.nl . En dan vooral ook de tientallen reacties. Interessant is hoe geleidelijk aan de toon van reacties van verontwaardigd over het besluit om het niet voor te lezen op 4 mei bij de Nationale Herdenking verandert. De nieuwste reacties zijn genuanceerd.

Op 4 mei herdenken we de slachtoffers die geen keuze konden maken in de oorlog. Dat klopt, maar voor dit gedicht zou toch ruimte moeten zijn. Omdat de wereld niet zwart-wit is. Daarmee bedoel ik niet dat er een grijs gebied zou zijn tussen daders en slachtoffers. Maar wel dat de mensheid niet op gemakkelijke kenmerken ingedeeld kan worden in slechten en goeden.

Want dat is natuurlijk het enge: de daders waren voor het merendeel geen schurken die je zo kon herkennen zoals in een Walt Disneyfilm. In de film ‘The Lord of the Rings”bestaat het schurkenleger uit uitsluitend afzichtelijke monsters, en het goede leger uit prachtige mensen en andere aantrekkelijke wezens. Hollywood hanteert altijd dit soort stereotiepen. Dat maakt identificatie met de juiste personen gemakkelijk. In de oorlog was dat niet zo. Ook een Duitse soldaat kon een aardige jonge man zijn met fotootjes van zijn kleine kinderen op zak.

Het is goed stil te staan dat vele naievelingen voor het leger bij het Oostblok gekozen hebben zonder enig politiek besef. Avonturendrang, aan willen sluiten bij het onoverwinnelijk geachte leger, willen horen bij de winnaars: stomme redenen uiteraard. Daar kwamen ze snel achter toen ze aankwamen aan het Oostfront. Sommige keuzes kan je niet ongedaan maken, en deze hoort daarbij.

Op 4 mei herdenken we geen stomme keuzes en de gevolgen daarvan maar slachtoffers. De slachtoffers van deze naievelingen en hun leiders. Het doel van deze herdenking is niet om oorlog te voorkomen. Maar dat zou wel onderdeel moeten zijn, en dan zou dit gedicht juist wel voorgedragen moeten worden. ‘The Lord of the Rings’ zou overnieuw gemaakt moeten worden met omgekeerde stereotiepen: afgrijselijke monsters aan de goede kant en prachtige moedige mensen in het Morgonleger.

De mooiste reactie vind ik deze van jmvdploeg:

Zoals Dylan zong:

But the thing that scared me most was
when my enemy came close –

And I saw that his face looked just like mine-
And I couldn’t help but think, through the thunder rolling and stink
 –
That I was just a puppet in a play.

Foute Keuze
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt
Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven
Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan
Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief
Dirk Siebe kwam nooit meer thuis
Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Auke (15)