Speenkruid is een van de eerste plantjes die bloeien: hele tapijten stralend geel. In tuinboeken wordt aangeraden om speenkruid zorgvuldig te verwijderen omdat het zo woekert. Maar ik vind het gele tapijt in de lente ongeveer het mooiste wat er is in de Nederlandse natuur en in mijn tuin.

speenkruid eten

Bovendien is speenkruid een van de eerste eetbare plantjes, massaal opkomt en goed herkenbaar is: glanzend groene niervormige blaadjes en stralend gele bloemetjes.

In de meeste gebieden hoef je niet lang te zoeken naar een goed plekje. Je moet wel opletten dat er geen hondenpoep of andere rotzooi ligt.
Tot de bloei kunnen we de blaadjes van speenkruid verwerken in voorjaarsslaatjes. Maar vaak herkennen we een plantje aan de bloemetjes. Dat is nou jammer, want zodra speenkruid bloeit, maken de blaadjes een giftige stof aan. De bloempjes zijn dan wel weer eetbaar.

kappertjes van speenkruid

Van de kleine bloemknopjes kun je kappertjes maken. Pluk hiervoor knopjes zonder steeltjes en meng ze met zeezout. Laat dit een halve dag staan, spoel ze af onder de kraan en droog ze af. Stop de droge knopjes in kleine potjes. Leg er peperkorrels en kruiden tussen zoals venkel of dragon. Giet er azijn op of een niet leeggedronken fles witte wijn. Na enkele weken zijn de kappertjes lekker.

bloemetjes eten

Tijdens een eerste zonnige voorjaarswandeling eet ik enkele gele speenkruidbloemetjes: lekker fris-zoet.

meer tips

Meer tips over wildplukken, sprokkelen en gratis genieten in mijn boek Sprokkelen! Wil je dat boek kopen: ik heb nog een stapeltje liggen. Voor 15 euro inclusief verzendkosten, stuur ik het je op.