Europa mag na vele eeuwen met pensioen


Martin Wolf zegt het zo:

Onderschat het belang van de crisis niet: dit is een beslissend moment. De kredietcrisis is het begin van het einde van de westerse, economische overheersing. Voor het eerst in de moderne gesdchiedenis verkeert het Westen in een crisis, terwijl arme en opkomende landen fraaie groeicijfers boeken.

(One World, feb 2012[vrij aangehaald-mm]).

De zogenaamde wereldwijde financiele crisis is een westerse crisis. In Azie, Zuid-Amerika en Afrika hebben ze nergens last van, integendeel, terwijl de VS en Europa spartelen, hebben ze daar ongekend hoge groeicijfers. India, China en Brazilie handelen steeds meer onderling en hebben de VS en Europa niet meer nodig.
Bij de eerste wereldoorlog, de crisis in de dertiger jaren en de tweede wereldoorlog sleurde Europa de hele wereld mee in haar eigen ellende: aan elkaar gekoppeld door kolonies en door een handelsrelatie met maar een vertrekpunt. Wij zijn zo gewend om door die bril te kijken dat we niet zien dat onze knechten niet meer onze knechten zijn. Wij, voormalige bazen van de wereldmarkt, zijn in de problemen geraakt en onze vroegere knechten maken daar gebruik van en nemen de macht over.

Is dat erg? De Griekse macht ging ten onder door de overheersing door de Romeinen. Daarna huurden de Romeinen nog eeuwenlang Grieken in om hun kinderen les te geven. De Romeinen bleven de Grieken bewonderen om hun cultuur, ook toen die economisch en militair niets meer voorstelden. Wereldmachten komen op en gaan maar het respect voor de voorbije macht blijft.

Kinderen groeien op en nemen de wereld over van hun ouders. Ouders mogen genieten van hun pensioen en van de kleinkinderen.

Eindelijk mag ook Europa met pensioen en van haar welverdiende rust genieten. We hoeven niets en mogen veel. Heerlijk toch?

Advertenties

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s