Kernafvalopslag onder Wageningen?


Over de noodzaak van kernenergie bestaan verschillende meningen maar over kernafval niet: daar weet niemand een oplossing voor behalve ‘tijdelijk opslaan’.
De productie van kernenergie levert radioactief afval op dat 240.000 jaar radioactief blijft. Dat afval slaan we zolang ergens op. Alleen al daarom kan elke kleuter begrijpen dat we niet lang met het produceren van kernenergie door kunnen gaan. Het is zoiets als naar de wc gaan en niet doortrekken.
Minister Verhagen wil alvast de vergunning voor Borssele 2 afgeven. Als de vergunning rond is, gaat Verhagen bekend maken onder welke gemeente het kernafval wordt opgeslagen. Dat is een gemeente met een bepaald type klei of zout in de ondergrond, zoals Wageningen.
Stel dat die toegang ergens in het Binnenveld ligt. Voortaan rijden dan elke week vrachtwagens met dodelijk radioactief kernafval over de Mansholtlaan en NijenoordAllee. De ingang moet volgens de plannen de komende 100.000 jaar open blijven en bewaakt worden. Onze nazaten, tot 240.000 jaar in de toekomst, zullen nooit helemaal veilig zijn omdat de vaten kunnen gaan lekken, grondwater radioactief wordt, drinkwater ondrinkbaar en het land onleefbaar.
De piramides van Egypte zijn enkele duizenden jaren oud; we hebben er geschreven bronnen over die we niet ten volle begrijpen; we zijn nieuwsgierig en we graven de piramides op en uit. De faraos hebben vast en zeker ook opgeschreven dat de ingang tot in de lengte der dagen bewaakt moest worden. In de piramides zit gelukkig geen radioactief afval opgeslagen. Maar hoe garanderen we dat de komende 240.000 jaar onze nazaten niet nieuwsgierig gaan graven naar de diepliggende bunkers met ons afval?
Het is een dom idee van Verhagen. Op mijn initiatief gaat de gemeente Wageningen onze afkeer van kernafvalopslag onder Wageningen onder de aandacht van de minister brengen. Ik hoop dat alle gemeentes dat doen en dat dit onzalige plan van tafel gaat.

Advertenties

2 Comments

 1. Enge gedachte, dat afval. Wageningen heeft toch al een opslag, misschien kan je dat als argument gebruiken om deze ronde over te slaan.
  Weinig mensen weten dat Wageningen ooit(1963 tot 1980) zijn eigen reactor had op de Keijenbergseweg. Onderdeel van de universiteit, de ITAL, Instituut voor de Toepassing van Atoomenergie in de Landbouw.
  Het was een van de weinig reactoren ter wereld die uitsluitend bestemd is voor het bestralen van biologisch materiaal. De splijtstof is 90% verrijkt uranium en de reactorwarmte wordt via de lucht afgevoerd waardoor er geen secundair koelwater nodig is, “zodat besmetting van uitwendig koelwater niet kan plaatsvinden“. http://www.kernenergieinnederland.nl/faceted_search/results/taxonomy%3A243 Zoekend op Ital en BARN reactor kan je nog wel meer informatie hierover vinden.

  Groet,Greet

  Liked by 1 persoon

  1. Eens, ook ik ben bevreesd voor het afval, en zeker omdat dat afval duizenden jaren actief blijft. Wat weten wij van het inwendige van piramides? Niet dat ik denk dat daar radioactief afval in zit, maar we zijn nieuwsgierig, kunnen de achtergelaten opschriften niet mer lezen en graven ons een weg naar binnen.
   Het ITAL is inmiddels weg, de gebouwen afgebroken. Het ITAL is destijds gebouwd op een toen pas aangelegd arboretum op een voormalig landgoed. Nu zijn ze dat arboretum aan het herstellen.

   Like

reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s